Salmonella


Salmonella är namnet på en grupp med bakterier som orsakar lindriga till
allvarliga maginfektioner som kan leda till döden hos nedsatta människor eller
små barn. Många djurslag bär på salmonella utan att själva vara sjuka och
smitta till människor sker ofta direkt från djur eller via smittade livsmedel.
I Sverige har vi dock en unik situation där mindre än en procent av alla
livsmedelsproducerande djur bär på salmonella. Situationen är en helt annan i
de flesta andra länder i världen.

Symtom: Djur är sällan sjuka men det förekommer problem med diarré, aborter och sjuka nyfödda djur.

Prognos och behandling: Salmonellainfektioner kan antibiotikabehandlas men hos livsmedelsproducerande
djur sker ingen behandling utan besättningen spärras och saneras.

Provtagning vid import:
Bakteriologisk odling av träck är det officiella provtagningsmetoden vid import. Det är dock lämpligt att klomplettera denna provtagning med blodprov som kan påvisa antikroppar.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår