Verksamhetsberättelse 2024
Svenska Djurbönders Smittskyddskontroll (SDS) bevakar sjukdomssituationen i omvärlden och deltar vid möten med myndigheter, expertinstanser och näringen för att försvara intressefrågor som kan påverka Sveriges sjukdomsläge. SDS tar inte ställning för eller emot import utan handlägger alla importförfrågningar utifrån att dessa skall kunna genomföras med största möjliga säkerhet, även om ingen import kan bedömas som riskfri.
SDS rådgivande grupp, Smittskyddsnämnden, har nu godkänt verksamhetsberättelsen för 2024. Året dominerades av de restriktioner som följt i spåren av den alltmer utbredda förekomsten av infektioner med blåtungevirus hos får och nötkreatur. Regelverket har påtagligt minskat möjligheterna till förflyttning av alla idisslare mellan medlemsstaterna i EU. Under året har utmaningarna med att de svenska nationella reglerna avseende registrering innan införsel samt kontroll, i godkänd isolering, av salmonella, paratuberkulos och PRRS inte har varit kända för djurägarna. Detta har gjort att djur som förflyttats inte har varit kända för Jordbruksverket och SDS. Således har djuren inte kunnat sättas i isolering och provtagning har genomförts först efter att de anlänt till Sverige. Information om det svenska regelverket finns lättillgänglig på våra hemsidor, även på engelska, men tycks inte ha inhämtats. SDS har upprepat påpekat betydelsen av att även myndigheter, inklusive officiella veterinärer, i övriga medlemsstater känner till det svenska regelverket och i god tid kan upplysa den som avser göra en förflyttning om detta.
För 2025 påverkar blåtungesituationen fortsatt möjligheterna till förflyttning av idisslare. Det pågående utbrottet av mul-och klövsjuka i Ungern och Slovakien, med restriktioner även i angränsande länder, påverkar även detta möjligheterna till förflyttning av levande klövbärande lantbruksdjur och genetiskt material från dessa.
En noggrann övervakning av förflyttningar av levande djur, sperma och embryon är fundamental för att förhindra spridning av infektionssjukdomar bland lantbrukets djur och den av lantbruksnäringen finansierade funktionen som SDS sedan snart 30 år har, är en viktig del av detta arbete.
Anne Mörner, ansvarig veterinär SDS
Läs Verksamhetsberättelsen i sin helhet: