Människor kan också sprida smitta.

Förflyttning av djur är den största riskfaktorn för smittspridning men människor kan också fungera som smittspridare genom att bära med sig smittämnen på skor, kläder och redskap när man besöker besättningar i Sverige eller andra länder. Tänk på att detta är väldigt aktuellt om du har utländsk arbetskraft eller tar emot gäster i dina stallar. Svenska Djurbönders Smittskyddskontroll har tagit fram besöksinformation på flera olika språk för att det skall vara lätt att informera utländska gäster och arbetare om viktiga smittskyddsregler. Du hittar materialet här.

Även svensk personal, gäster, rådgivare eller hantverkare som vistas på din gård skall vara klädda för att undvika att sprida smitta mellan besättningar. Har du gårdsegna kläder och stövlar att erbjuda besökare och personal? Såhär skall man se ut när man vistas på din gård.

När det gäller spridningen av Afrikansk Svinpest, som är ett oroande problem i Europa just nu, räknas just den männskliga faktorn vara avgörande för attt smittan fortsätter spridas. Om du jagar utomlands behöver du tänka på att rengöra kläder och utrustning. Läs smittskyddsinformation i samband med jaktresor utomlands här.

.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår