Smittor syns inte

Det är väl klart att man som importör inte har tänkt sig att importera sjuka djur.

Man har kanske varit och besökt ursprungsbesättningen och sett fina och välmående – ofta värdefulla avelsdjur och det är lätt att fundera över om det här med Sveriges överlägsna djurhälsoläge verkligen stämmer. Djuren utomlands ser väl lika friska ut som våra svenska?

Tyvärr är det inte så lätt att identifiera sjukdomar och smittor. Hade det varit det hade handel med djur varit mycket mindre riskfylld. Förflyttningar av djur är den enskilt största risken för att sprida smitta. De allra flesta utbrott av sjukdomar eller annan djurhälsoproblematik som det rapporteras om runt om i världen har en djurförflyttning som orsak. Dessa händelser beror ju inte på att någon sålde eller köpte uppenbart sjuka djur. Det beror på just det att djur kan sprida smittor utan att det syns, utan att vara sjuka.  Detta är ett faktum och det gäller att inte förledas att tro att just Din import skulle utgöra ett undantag.

Genom att noggrant sätta sig in i hälsoläget i området och hos den besättning som man tänker importera ifrån samt utföra provtagningar och behandlingar kan man göra importen säkrare. En import kan dock aldrig anses riskfri.

illustration av smitta hos djur
Alla djur bär på smittor, ofta utan att vara sjuka
illustration av smittspridning mellan djur
Att importera djur utgör en stor risk att föra in smitta i sin besättning och till Sverige. Läs mer om hur smitts sprids mellan djur på www.smittsäkra.se

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår