Sveriges djurhälsoläge

Att Sverige har ett unikt gott hälsoläge hos våra lantbruksdjur är kanske inget som man som enskild djurägare funderar över var dag. Det kan dessutom vara svårt att ta till sig eftersom dessa skillnader är svåra att uppleva vid besök i utländska besättningar eller kontakt med utländska uppfödare – deras djur ser väl inte mindre friska ut än våra?

Faktum är att de flesta sjukdomar som funnits i besättningar eller områden under en längre tid inte ger särskilt dramatiska symtom. Djurpopulationer och uppfödningsmetoder anpassar sig efter smittrycket och man kan inte förvänta sig skillnaden i sjuklighet syns med blotta ögat. Man måste titta på andra mått för sjuklighet för att se vilka stora skillnader det finns mellan svensk och utländsk produktion. Två sådana mått är antibiotikaförbrukning och tillväxt.

Sverige har Europas lägsta antibiotikaförbrukning i djursektorn – det beror på en god djuromsorg men också naturligtvis på frånvara av många smittor. Hur bra ett djur växer är också en indikation på djurets hälsa och frihet från sjukdom. Ett sjukt djur måste lägga energi på att hantera sin sjukdom och växer därför mindre, men friska djur växer bra och svenska grisar växer bäst i världen, utifrån en given mängd foder.

Detta är två bevis för att det är en stor skillnad mellan djurhälsoläget i Sverige och övriga världen. Detta har vi lyckats uppnå  genom många år av systematiskt arbete där vi utrotat flera smittsamma sjukdomar hos djur.

 

Vårt djurhälsoläge är unikt och värt att bevara!


Internationell jämförelse över tillväxt per dag hos grisar. Källa: InterPig

 


Användning av antibiotika till lantbrukets djur  2015. Sammanställning av data från Europeiska läkemedelsmyndigheten

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår