Möjligheter till artificiell insemination och embryostransfer för får och getter

Artificiell insemination (AI) av får och getter görs i olika utsträckning världen över. Huvudsakligen används sk laparoskopisk insemination, vilket inte är en godkänd teknik i Sverige.

Dock finns goda förutsättningar för att utnyttja AI även på får och get genom s.k vaginal insemination som kan göras av djurägaren själv.  Användningen av AI på får med denna metod har ökat i Sverige under de senaste åren.

Det finns några företag i Sverige som importerar och saluför baggsperma. Vid beställning av import-doser är det mycket viktigt att man specificerar att man önskar inseminationsdoser avsedda för vaginal insemination. Dvs en högre koncentration av spermier jämfört med den man använder internationellt vid laparoskopisk insemination.

För att få inseminera sina egna djur måste man även gå en fårseminkurs för djurägare och ha en övervakande veterinär knuten till besättningen. Dräktighetsresultaten varier stort mellan olika besättningar och beror bland annat på erfarenheten hos den som inseminerar och förmågan att upptäcka brunst hos de djur som ska insemineras. Dräktighetsresultatet vid AI hos får ligger i genomsnitt på ca 50 %.

Embryotransfer på får och get sker med hjälp av ett kirurgiskt ingrepp  och detta är numera godkänt i Sverige. Ingreppet måste dock utföras av utbildad veterinär. Flera nya fårraser har på senare tid introducerats till Sverige genom embryotransfer.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår