Möjligheter till artificiell insemination och embryotransfer för nötkreatur

Användningen av AI är sedan länge etablerad i Sverige och > 90 % av alla mjölkkor insemineras idag. Det finns flera kommersiella företag som idag importerar tjursperma till Sverige och som kan vara behjälpliga med själva importen. Husdjursföreningarna kan hjälpa till med både förvaring och insemination. För att få inseminera sina egna djur måste man även gå en nötseminkurs för djurägare och ha en övervakande veterinär knuten till besättningen. Dräktighetsresultaten, räknat som andel inseminationer som leder till dräktighet konfirmerat med dräktighetsundersökning ca 2 månader efter AI, är i genomsnitt 40 % hos kor och 50 % hos kvigor för embryotransfer.

Användningen av ET är inte lika utbredd som AI, men är en teknik som idag får anses väl etablerad. De flesta företag som importerar tjursperma kan också vara behjälpliga med import av embryon. Inläggningen görs av specialutbildad veterinär/husdjurstekniker. Dräktighetsresultaten efter överföring av frysta/upptinade embryon är 50-60 %.

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår