Sperma och embryo = ett säkert alternativ!

I Sverige har vi för närvarande ett mycket gott smittskyddsläge . Att importera sperma eller embryo reducerar avsevärt risken för att föra in smitta jämfört med att importera levande djur. Mycket få sjukdomar sprids via sperma och embryo och därför rekommenderar SDS att man väljer detta alternativ framför import av levande djur.

För de flesta av våra lantbruksdjur finns idag utarbetat väl fungerande metoder för utnyttjande av artificiell insemination (AI) eller embryotransfer (ET). I motsats till vid import av levande djur innebär import av genetiskt material i form av sperma eller embryon flera fördelar såsom en mindre omfattande, eller ingen provtagning, inga långa djurtransporter och ingen dyrbar karantän. Både användandet av AI och ET kräver dock att vissa andra förutsättningar är uppfyllda samt att man skall vara medveten om att inte alla insemineringar eller embryoinläggningar leder till dräktighet. Läs i flikarna till vänster vilka förutsättningar för AI och ET som finns för det djurslag du är intresserad av.

SDS ställer krav på trypsintvätt av embryon från nötkreatur vid förflyttning och import till Sverige.

 

 

Vår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår