Smittsam juverinflammation (Mycoplasma Agalactiae)

 

Bakterien mycoplasma agalactie är mycket svårbehandlad. Den påverkar alla djur och åldersgrupper i en besättning och är därför ett mycket besvärligt besättningsproblem och en ekonomiskt mycket viktigt sjukdom. Inga kliniska fall av sjukdomen har diagnosticerats i Sverige, men övervakningen är inte tillräcklig för en officiell friförklaring.

Symtom: Mycoplasma agalactiae orsakar kronisk mastit med helt upphörd mjölkproduktion hos digivande tackor och
lunginflammation, ledinflammation och ögoninfektioner hos övriga djur i en besättning, ibland med hög dödlighet hos unga djur. Symtomlösa bärare är en viktig källa till spridning vid inköp av djur till nya besättningar.

Prognos och behandling:
Ingen effektiv behandling finns. Förebyggande åtgärder för att förhindra att få in smittan i sin besättning är det som rekommenderas för djurägare i de länder där mycoplasma förekommer. Detta innebär strikt biosäkerhet med provtagning före inköp och goda hygienrutiner.

Provtagning vid import:
Undersökning genom bakteriologisk odling samt blodprovtagningVår hemsida använder sig av cookies. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du att vi använder cookies. Klicka här för mer information.

Jag förstår